Χαρίζει χρόνια ακόμα και η λίγη γυμναστική

Οι άνθρωποι που παραμένουν έστω και λίγο δραστήριοι, με το πέρασμα του χρόνου ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι διαγράφουν εντελώς τη φυσική δραστηριότητα από τη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 4.400 υγιείς μεσήλικοι και ηλικιωμένοι εθελοντές.
Όπως έδειξε, παρ’ ότι τα δύο τρίτα των εθελοντών δεν γυμνάζονταν ούτε στο μίνιμουμ που απαιτείται για καλή υγεία (δηλαδή 30 λεπτά την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, με μέτρια ένταση), όσοι δεν γυμνάζονταν καθόλου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε εννέα χρόνια απ’ όσες οι εθελοντές που ήταν λίγο πιο δραστήριοι.

Το εύρημα παρέμεινε αναλλοίωτο ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Medicine and Science in Sports and Exercise», οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, κατά την έναρξη της μελέτης αξιολόγησαν τη φυσική κατάσταση των εθελοντών τους, ζητώντας τους να ασκηθούν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Στη συνέχεια, τους χώρισαν σε πέντε ομάδες με βάση τη φυσική κατάστασή τους και τους παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια.

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης είχε πεθάνει το 25% των πιο αγύμναστων ανδρών και γυναικών, ενώ στην αμέσως καλύτερη ομάδα, αυτή των λίγο πιο γυμνασμένων, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13%. Στην ομάδα, όμως, των πιο γυμνασμένων απ’ όλους, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μόλις 6%.

Εξίσου σημαντικό θεωρούν οι ερευνητές το εύρημα πως απ’ ό,τι φάνηκε δεν είχε τόσο σημασία αν γυμνάζονταν οι εθελοντές όλη τους τη ζωή ή όχι, αλλά αν εγκατέλειψαν ή συνέχισαν τη συστηματική άσκηση μεγαλώνοντας.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, κατά τους ερευνητές, ότι έστω και η λίγη άσκηση (όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα), σχεδόν καθημερινά, μπορεί να χαρίσει χρόνια στη ζωή.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο