Το περπάτημα βοηθά τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στην οποία έλαβαν μέρος 300 περίπου άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, το περπάτημα τουλάχιστον 10χιλιομέτρων την εβδομάδα, δηλ. περίπου 1,5χιλιόμετρο την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας να προστατέψουν τον εγκέφαλό τους από …τη συρρίκνωση, την κατάπτωση της μνήμης, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

«Το μέγεθος του εγκεφάλου συρρικνώνεται στα τέλη της ώριμης ηλικίας και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να αποτελέσουν το ερέθισμα ώστε οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, να προσαρμόσουν στην καθημερινότητά τους προγράμματα σωματικών ασκήσεων, τα οποία και θα βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Δρ Kirk Erickson του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, του οποίου η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έντυπο Νeurology.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ, που είναι και η πιο συχνή μορφή άνοιας, σκοτώνει σταδιακά τα εγκεφαλικά κύτταρα και κατά συνέπεια, η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις στις διάφορες δραστηριότητες του ατόμου. Από την άλλη, το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από αυτή τη συρρίκνωση.

O Δρ Erckson και οι συνεργάτες του αφού μελέτησαν για 9 χρόνια εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν άνοια, έκαναν απεικονιστικές εξετάσεις του όγκου του εγκεφάλου τους.

Έτσι, βρήκαν ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν γύρω στα 10χιλιόμετρα την εβδομάδα, είχαν μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων μνήμης.

«Τα αποτελέσματα συμφωνούν με στοιχεία του παρελθόντος που έλεγαν ότι, η αεροβική δραστηριότητα προκαλεί μια σειρά από κυτταρικές προσθέσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον όγκο στον εγκέφαλο», ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Σημείωσαν επίσης ότι, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης στην άνοια, αλλά και στην απουσία αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Βέβαια, το περπάτημα παραμένει μια από τις δραστηριότητες που οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να κάνουν, ιδίως οι ηλικιωμένοι για να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Πηγές: Reuters, www.capitalhealth.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο