Τα Γηροκομεία και η Τρίτη Ηλικία

Τα Γηροκομεία θα έπρεπε να είναι κέντρα που να ασχολούνται με την ασφαλέστερη και ποιοτική φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να απευθύνονται (α) σε άτομα αυτοεξυπηρετούμενα που έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι οι συγγενείς τους, να εξέρχονται για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, (β) σε άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα λόγω χρόνιων παθήσεων, όπως τη νόσο Alzheimer,
τη νόσο Parkinson, την άνοια, την AMEA, που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και παρακολούθησης, (γ) σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, από διάφορες ορθοπεδικές επεμβάσεις η άλλου είδους εγχειρήσεις και (δ) σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όλα τα Γηροκομεία θα πρέπει να εποπτεύονται αποτελεσματικά από το κράτος.
Οι υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτονται από συνεχή ιατρική παρακολούθηση από παθολόγο, νευρολόγο, καρδιολόγο και φυσικοθεραπευτή. Θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή περιποίηση για την καλύτερη διαμονή στα γηροκομεία μας των πατεράδων και μητέρων μας και γενικά το περιβάλλον θα πρέπει να είναι εμποτισμένο με αγάπη, φροντίδα, στοργή και πάνω απ΄ όλα με σεβασμό.
Θα πρέπει κάθε Γηροκομείο να διαθέτει ειδικό συνεργείο καθαρισμού και απολύμανσης που να εργάζεται 24ωρο, και εκεί που πρέπει ιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο και ειδικό γυμναστήριο.
Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του ΔΗ.ΣΥ. στο γηροκομείο Αγίας Μαρίνας στο Στρόβολο, είναι με μεγάλη λύπη και ακούσαμε από το Δήμαρχο Στροβόλου ότι το συγκεκριμένο γηροκομείο κινδυνεύει να κλείσει. Αυτή η επίσκεψή μας σηματοδοτεί τον κίνδυνο του κινδύνου για την κοινωνική μέριμνα της τρίτης ηλικίας, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Αν αρχίσουμε να κλείνουμε τα γηροκομεία μας δεν θα υπάρχει καμία λύση για τους ηλικιωμένους μας.
Δεν μπορούν οι υπερήλικές μας σε κάποια γηροκομεία να είναι ξαπλωμένοι ανάσκελα σε ράτζα, ο ένας δίπλα στον άλλο, εγκαταλειμμένοι από τους συγγενείς τους, οι περισσότεροι να μη σηκώνονται καν από το κρεβάτι αφού δεν τους βοηθάει κανείς και να μη βρίσκουν ούτε τη δύναμη να μιλήσουν.
Τα γηροκομεία θα πρέπει να λειτουργούν με άδεια και θα πρέπει να λαμβάνουν όλη την αναγκαία οικονομική και άλλην υποστήριξη από το κράτος.
Αυτό σημαίνει κοινωνική μέριμνα. Οι κυβερνήσεις, όταν μιλούν για κοινωνική μέριμνα, θα έπρεπε να αρχίζουν πάντοτε από τα γηροκομεία μας.
Τα γηροκομεία μας δεν θα πρέπει να λειτουργούν σε συνθήκες αθλιότητας και η αναγκαιότητα για καθημερινούς ελέγχους θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ο ανθρώπινος πόνος δεν θα τυγχάνει εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης.

http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/340573

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο