ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Πόσους αριθμούς τηλεφώνου καταφέρνετε να θυμάστε; Και τους θυμάστε πάντα με την ίδια ευκολία ή εξαρτάται από το άγχος και την κούραση που έχετε; Η μνήμη είναι μία περίπλοκη αλλά και πολύτιμη λειτουργία του εγκεφάλου που εδρεύει σε συγκεκριμένο σημείο του και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις πολλές υποχρεώσεις και την έντονη δραστηριότητα φαίνεται ότι μας κάνει να ξεχνάμε ακόμα και το φαγητό που φάγαμε χθες… Όπως μας ενημέρωσε σχετικά η
νευρολόγος Μαρία Τερζούδη, «υπάρχει σήμερα η δυνατότητα σε ιατρεία μνήμης – που εδρεύουν σε μεγάλα νοσοκομεία- να γίνουν απλές εξετάσεις σε έναν άνθρωπο ώστε να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασής του. Ένα απλό ερωτηματολόγιο, η αφαίρεση από το 100 κάποιων αριθμών αλλά και η δυνατότητα να θυμάται το άτομο στο τέλος της εξέτασης 3 λέξεις που του είπε ο νευρολόγος στην αρχή, είναι μερικές μόνο από τις εξετάσεις αυτές».
Και όλα τα παραπάνω κρίνονται απολύτως απαραίτητα τόσο για τα ηλικιωμένα άτομα που ξεχνούν όλο και πιο συχνά όσο και για νέους ανθρώπους. Αφού δεν είναι εύκολο για τον καθένα από εμάς να κρίνει από μόνος του, αυθαίρετα, εάν η μνήμη του κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα ή εάν χρειάζεται τη βοήθεια νευρολόγου. Για αυτό και αξίζει να υποβληθούμε έστω για μία φορά στη ζωή μας σε ένα ειδικό νευρολογικό τεστ.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη

http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=191&catid=3116

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο