ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης σώζει ζωές. Η σειρά των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν ξεκινά με τη λήψη ενός πολύ καλού ιατρικού ιστορικού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου. «Κατόπιν», περιγράφει η κα Ανδρομάχη Βρυωνίδου, επιμελήτρια Α΄ του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», «εξετάζουμε εάν η γυναίκα- γιατί η νόσος πλήττει κυρίως αυτές- παίρνει
φάρμακα που προκαλούν οστεοπόρωση καθώς και ό,τι έχει σχέση με το γυναικολογικό ιστορικό, σε ποια δηλαδή ηλικία σταμάτησε η περίοδός της και με ποιόν τρόπο (χειρουργικά ή φυσιολογικά). Από ‘κει και πέρα, προχωρούμε σε έναν έλεγχο που περιλαμβάνει τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας και κάποιους βιοχημικούς και ορμονικούς δείκτες».

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας αποτελεί μια πολύ απλή μέθοδο, που διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και παρέχει έγκυρα αποτελέσματα. Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ενός μηχανήματος και με χαμηλή δόση ακτινοβολίας – γεγονός που δεν την καθιστά επικίνδυνη- και μπορεί να έχει επαναληψιμότητα. Όπως επισημαίνει η κα Σοφία Μυλωνά, ακτινολόγος, επιμελήτρια Β’ του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου ‘Ερυθρός Σταυρός’, «η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει σε διάφορα μέρη των οστών του σώματος, κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στο ισχίο, και τα αποτελέσματά της είναι συγκρίσιμα με οποιαδήποτε άλλη μέτρηση γίνει επόμενα στον ασθενή, γεγονός που μας βοηθά να βλέπουμε κατά πόσο η θεραπεία έχει επίδραση στην οστεοπόρωση».

Και μια σειρά, όμως, ειδικότερων εξετάσεων για την οστεοπόρωση κρίνεται σήμερα αναγκαία. Ο κ. Ηλίας Κουρής, ρευματολόγος, εξηγεί: «Πρόκειται για κάποιες ειδικές εξετάσεις ελέγχου ασβεστίου καθώς και για πιο σύγχρονα και νέα μέτρα, όπως η περιφερική τομογραφία που γίνεται εδώ στο ‘Αττικό Νοσοκομείο’ κι εξετάσεις που έχουν να κάνουν με τη συσχέτιση με το μυϊκό σύστημα».

Δήμητρα Τζούβελη

http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=692&catid=3116

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο