H Νικολέτα Θάνου, οδοντίατρος- υγιεινολόγος υπογραμμίζει το σημαντικό πρόβλημα της στοματικής κοιλότητας που βάλλει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που δεν είναι άλλο από την γνωστή μας τερηδόνα. Ο πλημμελής καθαρισμός των δοντιών ,είναι το κυριότερο αίτιο που την προκαλεί. Παράλληλα, οι νόσοι του περιοδοντίου απασχολούν άτομα κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.
Η περιοδοντική νόσος ,πέρα από πόνο ,κακοσμία ή αποστήματα, μπορεί να επιδεινώσει και κάποια γενικότερα σοβαρά προβλήματα του οργανισμού, όπως το σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιακά νοσήματα, με κυριότερο την ενδοκαρδίτιδα. Παράλληλα όμως, στις περιπτώσεις των τεχνητών οδοντοστοιχιών, υπάρχουν υλικά που να θεωρούνται ασφαλέστερα για τη στοματική υγειά?
Ο κος Αθανάσιος Οικονομοπουλος, οδοντοτεχνίτης, μας εξηγεί ότι το συνηθέστερα υλικό κατασκευής τεχνητών οδοντοστοιχιών είναι το απλό ακρυλικό .Παρ’ολ’αυτά, πιο εξελιγμένη και ασφαλέστερη πρώτη ύλη, θεωρείται το λεγόμενο «αντιαλλεργικο» ή «άθραυστο» ακρυλικό.
Οι νεότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι ,ενώ οι νέοι νοιάζονται όλο και περισσότερο για τη φροντίδα του στόματος τους , τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας την παραμελούν συστηματικά. Η τεχνητή οδοντοστοιχία συχνά μετατρέπεται από πολύτιμο εργαλείο μάσησης σε επικίνδυνη εστία μολύνσεων. Το καθημερινό της βούρτσισμα επιβάλλεται.
Η κα Θάνου, συνεχίζοντας, μας περιγράφει τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο καθαρισμού της τεχνίτης οδοντοστοιχίας. Δεν απαιτούνται κάποιοι εξαιρετικά περιπλεγμένοι χειρισμοί. Το απλό, καθημερινό βούρτσισμα με σαπούνι και νερό, καθώς και η τακτική χρήση των ειδικών ταμπλέτων καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά, αρκεί .Όμως, ευνόητο είναι ότι η περιποίηση αυτή πρέπει να γίνεται με συστηματικό και σχολαστικό τρόπο.
Αν ο καθρέφτης της ψυχής είναι το βλέμμα μας , τότε ίσως ο καθρέφτης της υγείας μας να είναι η στοματική μας κοιλότητα. Ας μην την παραμελούμε λοιπόν, για να χαρίζουμε στους γύρω μας μέχρι τα βαθιά μας γεράματα ,ένα όμορφο ,γοητευτικό χαμόγελο._
Άννα Περουτσή
http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=173&catid=3116