Στοματική υγεία των ηλικιωμένων

Πολλές φορές προβληματιζόμαστε για την ομορφιά, και για το πώς θα τη διατηρήσουμε μέχρι την εποχή της ωριμότητας μας. Αντιθετα,η υγιεινή του στόματος μας ,καθώς περνούν τα χρόνια μοιάζει να μη μας απασχολεί όσο θα’πρεπε.Οι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας καραδοκούν.

H Νικολέτα Θάνου, οδοντίατρος- υγιεινολόγος υπογραμμίζει το σημαντικό πρόβλημα της στοματικής κοιλότητας που βάλλει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που δεν είναι άλλο από την γνωστή μας τερηδόνα. Ο πλημμελής καθαρισμός των δοντιών ,είναι το κυριότερο αίτιο που την προκαλεί. Παράλληλα, οι νόσοι του περιοδοντίου απασχολούν άτομα κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.

Η περιοδοντική νόσος ,πέρα από πόνο ,κακοσμία ή αποστήματα, μπορεί να επιδεινώσει και κάποια γενικότερα σοβαρά προβλήματα του οργανισμού, όπως το σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιακά νοσήματα, με κυριότερο την ενδοκαρδίτιδα. Παράλληλα όμως, στις περιπτώσεις των τεχνητών οδοντοστοιχιών, υπάρχουν υλικά που να θεωρούνται ασφαλέστερα για τη στοματική υγειά?

Ο κος Αθανάσιος Οικονομοπουλος, οδοντοτεχνίτης, μας εξηγεί ότι το συνηθέστερα υλικό κατασκευής τεχνητών οδοντοστοιχιών είναι το απλό ακρυλικό .Παρ’ολ’αυτά, πιο εξελιγμένη και ασφαλέστερη πρώτη ύλη, θεωρείται το λεγόμενο «αντιαλλεργικο» ή «άθραυστο» ακρυλικό.
Οι νεότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι ,ενώ οι νέοι νοιάζονται όλο και περισσότερο για τη φροντίδα του στόματος τους , τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας την παραμελούν συστηματικά. Η τεχνητή οδοντοστοιχία συχνά μετατρέπεται από πολύτιμο εργαλείο μάσησης σε επικίνδυνη εστία μολύνσεων. Το καθημερινό της βούρτσισμα επιβάλλεται.
Η κα Θάνου, συνεχίζοντας, μας περιγράφει τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο καθαρισμού της τεχνίτης οδοντοστοιχίας. Δεν απαιτούνται κάποιοι εξαιρετικά περιπλεγμένοι χειρισμοί. Το απλό, καθημερινό βούρτσισμα με σαπούνι και νερό, καθώς και η τακτική χρήση των ειδικών ταμπλέτων καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά, αρκεί .Όμως, ευνόητο είναι ότι η περιποίηση αυτή πρέπει να γίνεται με συστηματικό και σχολαστικό τρόπο.

Αν ο καθρέφτης της ψυχής είναι το βλέμμα μας , τότε ίσως ο καθρέφτης της υγείας μας να είναι η στοματική μας κοιλότητα. Ας μην την παραμελούμε λοιπόν, για να χαρίζουμε στους γύρω μας μέχρι τα βαθιά μας γεράματα ,ένα όμορφο ,γοητευτικό χαμόγελο._

Άννα Περουτσή

http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=173&catid=3116

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο