Η τεχνητή εγκεφαλική υποθερμία μπορεί να σώσει μετά το εγκεφαλικό

Ετοιμάζεται έρευνα με τη συμμετοχή των ελληνικών νοσοκομείων.

Η πρόκληση υποθερμίας με τεχνητό τρόπο είναι δυνατό να αυξήσει σε ορισμένους ασθενείς τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από εγκεφαλικό, αλλά και να περιορίσει σημαντικά τη ζημιά του εγκεφάλου τους.

Στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές από 21 ευρωπαϊκές χώρες σε σχετική επιστημονική συνδιάσκεψη, συντονίζουν τις ενέργειές τους αναζητώντας κεφάλαια επιχορήγησης για να πραγματοποιήσουν μια πανευρωπαϊκή κλινική δοκιμή, με τη συμμετοχή 1.500 ασθενών με οξύ εγκεφαλικό. Στόχος είναι να συμμετάσχουν περίπου 80 ευρωπαϊκά νοσοκομεία, μεταξύ αυτών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών.

Η υποθερμία προκαλείται κυρίως είτε με ενδοφλέβιες ενέσεις είτε με παγωμένα επιθέματα απευθείας στον εγκέφαλο, μέχρι περίπου τους 35 βαθμούς Κελσίου. Η τεχνική αυτή προκαλεί μια κατάσταση τεχνητής χειμερίας νάρκης, όπου ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει με λιγότερη παροχή αίματος, δίνοντας έτσι στους γιατρούς ζωτικό χρόνο για να αντιμετωπίσουν στο μεταξύ τα φραγμένα ή τα αιμορραγούντα αιμοφόρα αγγεία.

http://www.newsbeast.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο