Σακχαρώδης διαβήτης: Η σημασία της πρόληψης και του αυτοελέγχου

«Σημασία έχει να ελέγχουμε εμείς το διαβήτη και όχι ο διαβήτης εμάς». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης «Σακχαρώδης διαβήτης-νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία», που πραγματοποιήθηκε στο Αιάντειο Σαλαμίνας.

Ο Ιωάννης Ντούπης, διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Ιατρείου του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η σωστή ενημέρωση γύρω από το διαβήτη.

Αρχικά, έκανε μια αναδρομή στην εμφάνιση της ασθένειας, που όπως την όρισε είναι ένα χρόνιο νόσημα γνωστό από την αρχαιότητα. Ηδη από τον 1ο μ.Χ. αιώνα ο Ελληνας γιατρός Αρεταίος από την Καππαδοκία περιέγραψε πρώτος τη νόσο, δίνοντάς της το όνομα «διαβήτης» από το ρήμα διαβαίνω, υποδηλώνοντας ότι στη νόσο αυτή τα υγρά δεν παραμένουν στο σώμα, αλλά το χρησιμοποιούν ως «σκάλα» μέσω της οποίας εξέρχονται. «Στη σημερινή εποχή ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας καταγράφονται πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς και αν αναλογιστούμε και το συγγενικό τους περιβάλλον καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος», υπογράμμισε. Σημαντικός παράγων όμως, στην αντιμετώπιση του διαβήτη, είναι η ανίχνευση και η θεραπεία των επιπλοκών. Γι’ αυτό χρειάζεται τακτικός έλεγχος νεφρών, καρδιάς, δοντιών, ποδιών, οφθαλμολογικός έλεγχος, ώστε να παρακολουθούμε όλη την πορεία και τη διάσταση της ασθένειας στον οργανισμό μας. Επίσης, το ίδιο σημαντική είναι η φυσική δραστηριότητα και φυσικά η διατροφή, που πρέπει να βασίζεται σε τακτικά μικρά γεύματα, στα λαχανικά, στα φρούτα, τα όσπρια και την αποφυγή κόκκινου κρέατος.

Η εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει το κλειδί για να μάθει κανείς να ζει με το διαβήτη, ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκόλφω Γεμιστού, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Τμήματος Διαβήτη της Abbott.

Γενικότερα, πάντως, τονίστηκε το πόσο σημαντικό είναι να πετύχουμε καλή ρύθμιση του σακχάρου σε καθημερινή βάση.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο