Το υπουργείο υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την 3η Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας

“Ημέρα Τιμής των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας” είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας -και πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου του υφυπουργού Μιχάλη Τιμοσίδη- με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία που εορτάζεται, όπως κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Στην ανακοίνωση αφού επισημαίνεται ότι η Τρίτη Ηλικία βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο δίκτυο υπηρεσιών και προγραμμάτων που ήδη έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Η αύξηση του αριθμού των ατόμων Τρίτης ηλικίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησε τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στην καθιέρωση της 1ης Οκτωβρίου ως Διεθνούς Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία.

Η 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να δηλώσουμε ξανά την κοινή μας βούληση να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας κάθε δυνατή στήριξη και φροντίδα αλλά και την προοπτική ενεργούς και δυναμικής συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα. Η ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, δεν αποτελεί τους απόμαχους της ζωής αλλά ένα δυναμικό κοινωνικό κεφάλαιο που με την πολύτιμη πείρα του μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη συνολική κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη.

Με την Τρίτη Ηλικία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του σχεδιασμού μας για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών και προγραμμάτων, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στην κοινωνική και οικονομική στήριξη των ηλικιωμένων ατόμων, στην εξασφάλιση της αυτόνομης διαβίωσής τους, την παραμονή στο οικογενειακό τους περιβάλλον και στη διατήρηση της ψυχοσωματικής τους υγείας.

Προχωρήσαμε στην δημιουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσα από Υπηρεσίες που εξασφαλίζουν το συντονισμό των δραστηριοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων και την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δομές όπως Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) που συνδέονται λειτουργικά με τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων ( ΚΑΠΗ ) και με προγράμματα όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, το ΤΗΛΕΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, τη ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ και τις ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ – ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, συγκροτούμε τα ζωντανά κύτταρα προαγωγής της Υγείας και της ποιότητας ζωής της Τρίτης Ηλικίας.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, στέλνουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς αλλά και απόφασης όλων μας να βρεθούμε κοντά στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο όπου η μακροβιότητα δε θα είναι συνώνυμο της απόσυρσης αλλά θα συνυφαίνεται με τη διαρκή προσφορά, την συμμετοχή και την αυτοπραγμάτωση.

Home

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο