Τα λαχανικά ασπίδα στον καρκίνο

Πέντε μερίδες λαχανικών την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες για εκδήλωση καρκίνου μέχρι και 20%.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), εκτιμά πως η προστατευτική δράση των λαχανικών συγκεκριμένα, οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βιοενεργά συστατικά) .

Επομένως, η ποικιλία στην πρόσληψη των λαχανικών μας παρέχει ένα κοκτέιλ φυσικών συστατικών, που δημιουργεί μια φυσική ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.

Κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα συστατικά που έχουν μελετηθεί κατέχουν τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών (κρυπτοξανθίνες, λυκοπένιο, ινδόλες κ.α.).

Από τα πρώτα συστατικά που φάνηκε να έχουν προστατευτική αντιοξειδωτική δράση ήταν η βιταμίνη C, που εκτός από τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες και το ακτινίδιο, βρίσκεται σε αφθονία στο μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, καθώς και το β-καροτένιο που το συναντάμε στα κίτρινα και κόκκινα λαχανικά (καρότα, λάχανο). Η συστηματική πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μείωση του ρίσκου για καρκίνο του προστάτη, του δέρματος και του μαστού, ενώ η σχέση τους με τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί απόλυτα, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Το λυκοπένιο είναι άλλο ένα σημαντικό καροτενοειδές που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στη τομάτα. Θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Πηγή : Newsbomb

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο