Η βελτίωση της καταγραφής των δεδομένων που αφορούν στον καρκίνο και η ορθή λειτουργία του ΕΑΝ αποτελούν προτεραιότητα

Μεγάλη συμμετοχή είχε η ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου με τίτλο «Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: Δύο χρόνια μετά». Με την παρουσία του τίμησε την ημερίδα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη σωστή λειτουργία του ΕΑΝ και την ενημέρωση του κοινού και της επιστημονικής κοινότητας για τους στόχους του.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η κα Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η στήριξη των φορέων και της επιστημονικής κοινότητας που σχετίζονται με τη μελέτη, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου προς το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών καταγράφηκε από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της ημερίδας και στη συζήτηση των εκπροσώπων τους, όπως της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής με τη συμμετοχή του κ. Ευστάθιου Σταθόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής, και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (Ε.Ε.Π.Α.Ο.) με τη συμμετοχή της κας Μαργαρίτας Μπάκα.

Με την ομιλία της, η κα Eυαγγελία Τζάλα, Υπεύθυνη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, υπογράμμισε τη σημασία του ΕΑΝ που καλύπτει μια μακροχρόνια ανάγκη για τη χώρα παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία. Σημαντικές ήταν επίσης οι ομιλίες του κ. Πάρι Κοσμίδη, Διευθυντή 2ης Ογκολογικής Κλινικής, Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου «Υγεία» που μίλησε για την αναγκαιότητα των εθνικών αρχείων νεοπλασιών για την προαγωγή της έρευνας των αιτιών καρκινογένεσης και την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς και του κ. Πέτρου Καρακίτσου, Καθηγητή Κυτταρολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαγνωστικής Κυτταρολογίας, Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν», ο οποίος τόνισε ότι τα δεδομένα που αφορούν στον καρκίνο είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό του ελέγχου του καρκίνου.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις περιφερειακών κέντρων, όπως της Κρήτης, και άλλων αρχείων καταγραφής του καρκίνου μέσω επαγγελματιών της υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίες ανέδειξαν οργανωτικές δυσκολίες που συναντά το ΕΑΝ, καθώς και τρόπους για την εξεύρεση λύσεων.

Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (EAN) είναι ο επίσημος μηχανισμός για τη συστηματική συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών που σχετίζονται με τον καρκίνο και προέρχονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Το ΕΑΝ αποτελεί αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στόχος της Ημερίδας, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εκπαίδευσης των καταγραφέων, ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των συντελεστών καταγραφής περιστατικών καρκίνου, αλλά και των επαγγελματιών υγείας γενικότερα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του έργου του ΕΑΝ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο