Επαναστατικό βήμα στην ανακάλυψη θεραπείας του Αλτσχάιμερ

Καλλιέργειες ανθρωπίνων εγκεφαλικών κυττάρων κατέφεραν να αναπαράγουν για πρώτη φορά στο εργαστήριό τους νευροεπιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα δίνει δυνατότητες για τη φαρμακευτική έρευνα της νόσου Αλτσχάιμερ καθώς οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξη της νόσου. Η νέα μελέτη στα εργαστηριακά κύτταρα επιβεβαίωσε την κυρίαρχη, από τη δεκαετία του ’80 υπόθεση, ότι το πρώτο και βασικό βήμα για την εξελικτική πορεία της ανίατης νευροεκφυλιστικής νόσου είναι η εναπόθεση της πρωτεΐνης βήτα – αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ρούντολφ Τάντζι και Ντου Γέον Κιμ, αρχικά χρησιμοποίησαν εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία, όταν τα καλλιέργησαν μαζί με ορισμένες χημικές ουσίες, τα μετέτρεψαν σε νευρώνες εγκεφάλου. Στη συνέχεια, εισήγαγαν σε αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα γονίδια που προκαλούν Αλτσχάιμερ και τα καλλιέργησαν ξανά σε εργαστηριακά δοχεία (τρυβλία). Έτσι, ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν στα κύτταρα την εξέλιξη της νόσου.

«Το νέο σύστημα, το οποίο είναι δυνατό να προσαρμοστεί και για άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές, μπορεί να φέρει επανάσταση στην ανακάλυψη φαρμάκων, από άποψη ταχύτητας, κόστους και μελέτης της φυσιολογίας», δήλωσε ο Ρούντολφ Τάντζι. «Η δοκιμή νέων φαρμάκων σε ποντίκια παίρνει πάνω από ένα έτος και είναι πολύ δαπανηρή. Με το νέο τρισδιάστατο μοντέλο μας, μπορούμε πλέον να ελέγχουμε εκατοντάδες χιλιάδες φάρμακα σε λίγους μήνες, χωρίς καν να χρησιμοποιούμε ζώα», πρόσθεσε.

Η ομάδα του Τάντζι ξεκινά κιόλας τη δοκιμή 1.200 φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν (για άλλες παθήσεις, αλλά πιθανώς θα ήσαν ωφέλιμα και για το Αλτσχάιμερ) και άλλων 5.000 πειραματικών – κάτι που θα ήταν αδύνατο να γίνει με ποντίκια σε εύλογο χρονικό διάστημα.

iatronea.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο