Η μετάβαση στη φθινοπωρινή ρουτίνα

Για όσους κατάφεραν φέτος να αποδράσουν έστω και για λίγες ημέρες, η μετάβαση στην καθημερινότητα ενδέχεται να έχει δυσκολίες. Συχνά παρατηρείται κακή διάθεση λίγες ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς και χαμηλή ανοχή σε αρνητικές ή ενοχλητικές για το άτομο καταστάσεις.

Ελαφρές διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη, αίσθημα κόπωσης και χαμηλό κίνητρο ως προς τις ευθύνες που αναμένεται το άτομο να φέρει εις πέρας είναι συχνά.

Η χαρακτηριστική χαμηλή διάθεση σε συνδυασμό με υψηλό επίπεδο ματαίωσης και θυμού μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική και αναποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, στα μέλη της οικογένειας και στις ευρύτερες φιλικές σχέσεις.

Ολα αυτά τα συμπτώματα είναι καθαρά παροδικά και ο καθένας θα χρειαστεί τον δικό του τρόπο και χρόνο για να επεξεργαστεί μέσα του τα συναισθήματά του.

Ο προσωπικός συμβολικός χώρος είναι σημαντικός και θα πρέπει να τον παραχωρήσουμε στον εαυτό μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα μετά τις διακοπές, προκειμένου να χαράξουμε εκ νέου τα όρια στις σχέσεις μας. Ορια τα οποία είναι θολά και δυσδιάκριτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της εγγύτητας των συμβιωτικών συνθηκών.

Η μετάβαση θα είναι δυσκολότερη για όσους έχουν δυσκολίες στις αλλαγές της ζωής τους και στις επιτακτικές προσαρμογές, για όσους έχουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους, για όσους είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη, για όσους δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους αλλά και γενικότερα από τον εαυτό τους, καθώς και για τα μοναχικά άτομα που δεν έχουν υποστηρικτικό κύκλο κ.ά.

Θεωρώ ότι μαγική λύση δεν υπάρχει στη δύσκολη αυτή μετάβαση. Ο καθένας οφείλει όμως να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που την καθιστά τόσο δύσκολη για τον ίδιο. Τι πραγματικά σας λείπει ή σας δυσαρεστεί από τον εαυτό σας ή τα δεδομένα της ζωής σας και ποιες αλλαγές είστε διατεθειμένος να κάνετε για να έρθετε πιο κοντά στα θέλω σας;

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας – ψυχοθεραπεύτρια, e-mail myrsini.kostopoulou@gmail.com, www.myrsinikostopoulou.com

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο