Άνδρες: Επικίνδυνο το πολύ σεξ μετά τα 60, όταν είναι απολαυστικό

Το συχνό σεξ στην τρίτη ηλικία ενδέχεται να βλάπτει την υγεία της καρδιάς των ανδρών, ιδίως όταν είναι έντονο και απολαυστικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, στις ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να δρα καρδιοπροστατευτικά, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU).

Όπως ανακάλυψαν εξετάζοντας στοιχεία από 2.204 εθελοντές ηλικίας 57 έως 85 ετών, οι άνδρες που έκαναν σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο πέντε χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με όσους δεν ήταν σεξουαλικώς ενεργοί.

Μάλιστα τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου διέτρεχαν οι άνδρες οι οποίοι χαρακτήρισαν το σεξ «εξαιρετικά απολαυστικό» ή έστω «ικανοποιητικό».

Αντιθέτως, οι γυναίκες που είπαν ότι έκαναν απολαυστικό και άκρως ικανοποιητικό σεξ φάνηκε να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως υπέρτασης.

«Τα ευρήματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το συχνό σεξ παρέχει οφέλη στην υγεία ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χούι Λιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο MSU.

Όπως γράφουν η δρ Λιου και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση Υγείας & Κοινωνικής Συμπεριφοράς» (JHSB), η μελέτη τους είναι η πρώτη ευρείας κλίμακας ερευνητική αξιολόγηση των επιδράσεων του σεξ στην καρδιαγγειακή υγεία σε μεγάλη ηλικία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους εθελοντές τους την περίοδο 2005-2006 και στη συνέχεια μία πενταετία αργότερα, συγκρίνοντας το ιατρικό ιστορικό και τη σεξουαλική ζωή τους.

Το ιατρικό ιστορικό συμπεριλάμβανε πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό, την υπέρταση, τα εμφράγματα, την καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά, καθώς και μετρήσεις βασικών βιοδεικτών που χρησιμοποιούνται για να εξακριβώσουν εάν ένα άτομο κινδυνεύει να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν με ποιον ακριβώς μηχανισμό θα μπορούσε να σχετίζεται το σεξ στην τρίτη ηλικία με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Εικάζουν όμως ότι ίσως οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλώνοντας συναισθηματικά προβλήματα που τους ωθούν σε σεξουαλικές υπερβολές, οι οποίες καταπονούν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ενδέχεται επίσης να παίζουν ρόλο τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους ή ακόμα και η λήψη φαρμάκων βελτίωσης της σεξουαλικής λειτουργίας που τους διευκολύνουν να εξωθούν τον εαυτό τους στα άκρα.

ygeia.tanea.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο