Γηρατειά: Πώς διαχειριζόμαστε τους γονείς με Alzheimer

Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε όταν η μητέρα ή ο πατέρας μας διαγνωστεί με νόσο Alzheimer; Δείτε τον παρακάτω πρακτικό οδηγό.

Ο κ. Λ.Μ. έμαθε ότι ο 67χρονος πατέρας του ήταν στα πρώτα στάδια Alzheimer. Το σύμπτωμα ; η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Ένα χρόνο αργότερα η κατάσταση ήταν ραγδαίως επιδεινούμενη. Μέχρι τότε, μπορούσε να χειριστεί ακόμα καθημερινές εργασίες, όπως το μαγείρεμα και το μπάνιο, και ήταν ακόμα ενεργός κοινωνικά.

Ωστόσο, είχε χάσει την αίσθηση του χρόνου. Δεν ήξερε ποια μέρα της εβδομάδας, του μήνα ή του έτους ήταν. Ο γιατρός είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τη διαχείριση των οικονομικών του. Η οικονομική διαχείριση δεν θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη, σκέφτηκε ο Λ.Μ.

Έκανε όμως λάθος. Πολύ γρήγορα διαπίστωσε ότι η διαχείριση των οικονομικών κάποιου άλλου δεν μοιάζει σε τίποτα με τη διαχείριση των δικών του, γιατί δεν είχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ήταν ακόμα δυσκολότερο να τις αποκτήσει.

Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και στα πρώιμα στάδια της νόσου Alzheimer, οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα ακόμα και με τα απλά οικονομικά τους καθήκοντα – και είναι πολύ πιθανό να πέσουν θύματα απάτης.

Όσο η ασθένεια προχωρά είναι απαραίτητοι ασθενείς να μην έχουν την ευθύνη για καμία υπόθεση διαχείρισης χρημάτων. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως, οι γονείς διστάζουν να μοιραστούν ακόμη και βασικές οικονομικές πληροφορίες με τα παιδιά τους. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να παραιτηθούν από τον έλεγχο τους.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση αυτή; Η πρώτη κίνηση είναι μία επίσκεψη σε ένα δικηγόρο εμπιστοσύνης ώστε να οριοθετήστε τις δυνατότητες που έχετε αλλά και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Στην ιδανική περίπτωση, η επικοινωνία ξεκινά πολύ πριν ο γονέας χρειάζεται βοήθεια, λένε οι ειδικοί αλλά ποιος τους ακούει. Μία συζήτηση μαζί τους, όταν είναι ικανοί να αντιληφθούν το περιβάλλον μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις και να βοηθήσει στις απαραίτητες κινήσεις.

Το επιχείρημα είναι «πες μου και βάλε το πλαίσιο αφού ο νόμος το επιτρέπει» Αν το καταφέρετε τότε ένας σημαντικός όγκος από προβλήματα έχουν λυθεί αυτόματα. Αν όμως βρεθείτε ξαφνικά στην μέση της καταιγίδας τότε πραγματικά αρχίζουν τα δύσκολα, αφού θα πρέπει να συγκεντρώσετε πληροφορίες για σημαντικά έγγραφα, όπως: φορολογικές δηλώσεις, και εξουσιοδοτήσεις.

Στη συνέχεια η λίστα των πληροφοριών θα πρέπει να περιέχει: τράπεζες, θυρίδες, ασφαλίσεις, υποχρεώσεις (δάνεια) που έχουν αναλάβει αλλά και υποχρεώσεις τρίτων απέναντί τους.

Βοηθός και συμπαραστάτης ένας νομικός που θα λύσει τα νομικά προβλήματα αλλά και με τις κατάλληλες κινήσεις θα σας παράσχει τη δυνατότητα διαχείρισης πχ πληρεξούσια, δικαστικές αποφάσεις κ.α. Αν έχετε αδέλφια, τότε θα πρέπει να συναποφασίσετε πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Απαραίτητη και στην περίπτωση αυτή είναι η νομική βοήθεια, καθώς μπορεί να καθοριστεί όχι μόνο το εύρος και ο τρόπος λήψης των οικονομικών αποφάσεων αλλά και η εποπτεία τους.

iatronet.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο